Starta Eget

1 minut läsning

Många drömmer om att starta företag, men det är inte alla som vågar. Man kanske tror att det är svårt och komplicerat - men det är faktiskt ganska enkelt, och det finns mycket hjälp att få.

Vi kan börja med att gå igenom de vanligaste bolagsformerna och dess för- och nackdelar.

Enskild firma

Detta är den eklaste formen av företag - enkelt på så sätt att det är snabbt att starta, och kräver inget startkapital.

Det finns dock en del risker med enskild firma, bland annat är det lite svårare att hålla isär företagets och den privata ekonomin. Man får ingen egen juridisk person, skatter och avgifter är man personligt ansvarig för - och går det illa kan det leda till personlig konkurs.

En enskild firma är en bra bolagsform om man bara arbetar i sitt företag i liten utsträckning, och man inte utsätter företaget och sig själv för förstora risker.

Aktiebolag

Ett aktiebolag kräver ett aktiekapital på 50,000:- för att bli registrerat. Det är bolagets säerhet, och det maximala kapitalet grundarna kan förlora (givet att man följer alla lagar och regler naturligtvis). Ett aktiebolag kan startas av en eller flera personer, eller av ett annat aktiebolag.

Det är ganska vanligt att personer med enskild firma ombildar till aktiebolag när verksamheten växer.

Ekonomisk förening

En ekonomisk förening är den vanligaste formen för kooperativ verksamhet - den passar extra bra om man vill ha ett företag som välkomnar nya delägare som är med på lika villkor som grundarna. Istället för aktiekapital är det medlemmarnas insatser som är bolagets bundna kapital.

För att starta en ekonomisk förening måsta man minst ha tre medlemmar vid grundandet, man kan också få mycket hjälp av coompanion.

En ekonomisk förening liknar skatte- och regelmässigt väldigt mycket ett aktiebolag.

Verksamt.se

För att starta alla dessa typer av bolag, är det enklast att vända sig till verksamt.se, där man med hjälp av BankId kan regstrera deolika bolgasformerna.

Lämna en kommentar